白塔寺胡同美术馆 | 弧面和庭院打造老北京生活区里的现代美术馆

By | 2020年7月24日

环境布景 | Environment Background

正在700年前, 一座尼泊尔梵刹以及它50米高的微小红色浮图建于现代的北京。从过来到如今,梵刹以及白塔所带来的宗教典礼与流动使修建自身谐和的融入了四周的胡同体系与四合院环境,而且终极成了古代北京汗青文明的一局部。

Over 700 hundreds years ago, a 50 meters-tall giant white Pagoda with its Nepal Buddhist temple – Baitasi – was built in ancient Beijing. Ever since then this temple and pagoda have merged into the surrounding hutongs and courtyards living with religious ceremonies and activities and eventually became part of the historical context for contemporary Beijing.
This giant white volume brings dynamic magnetism into the typical hutong fabric and courtyard life and is the most important context in our design for converting a 2-story cement residential building into a hutong gallery in the Baitasi area.

▼美术馆外观,exterior view of the gallery ©夏至

image.png

 

修建性子 | Architectural Identity

名目位于北京市西城区白塔寺文明维护区内,邻近鲁迅博物馆。正在这个地域,年夜少数的水泥室第建于1980年月,过后确当地人想要扯开四合院的突围从而领有更年夜的生存空间并享用古代生存。水泥块体室第因而正在胡同体系中成了一个比四合院更严惩的普遍室第类型。原修建性能以寓居为主,咱们将其革新为包罗艺术家起居、工作室、公共展厅等场合的艺术空间。

▼美术馆俯瞰图,设有屋顶花圃,the bird-eye’s view of the gallery with the roof garden

image.png

Most of the cement residential buildings in this area were built after 1980s, when some local residents tore down courtyards to larger living area and a modern lifestyle. Cement block buildings have become a co妹妹on typology with a larger scale than courtyards in hutong fabric. A conversion from residential into a public program including a gallery and three artist residencies will host co妹妹unity exhibitions and facilitate artists living and working in Baitasi hutong area, introduce new elements to integrate with local co妹妹unity, and bring a new transforming process into the region.

▼美术馆外立面,采纳红色的外墙面,the white facade of the gallery ©夏至

image.png

▼美术馆外立面细节,采纳竖向窄窗,局部墙体被弧面宰割,facade details, the gallery uses vertical narrow windows and part of the facade is cut by curve segments ©夏至

▼美术馆入口,the entrance of the gallery ©夏至

 

天然界入 | Natural Intervention

正在保存原修建次要构造的根底上,将其划分为南侧艺术家生存区以及北侧公共展区两个局部,并依据园地肌理以及环境,植入两个室外院落,承载天然光影。正在室内空间中,留出局部边角缝隙,使光线渗入,并正在高空做绿化与之响应,成为竖向拉伸的天然角落。

▼公共与私密空间剖析图,public and private space analysis

image.png

Under the hutong preservation regulations, the building volume will remain intact, the original structure and layout will be reorganized to fit in new programs that include a double height gallery facing north, a salon and office on ground level and artist rooms above. In order to achieve sufficient light quality, a system of vertical voids is inserted into this dense block.

▼北侧的双层通高的公共展厅,the double height gallery facing north ©夏至

image.png

image.png

▼室内展厅部分,留出局部边角缝隙作为采光井,使光线渗入,partial view of the interior gallery, in order to achieve sufficient light quality, a system of vertical voids is inserted into this dense block ©夏至

image.png

image.png

经过传统天井设计,天空与周边的树木成了天井的顶棚,让修建自身融入了周边环境。天井与天窗明白被弧面设计宰割,从而授与外部空间一种继续的畅通流畅感。这同时也反映了正在白塔寺胡同街区行走的感触:白塔自身会被胡同的标的目的以及形状所遮挡但同时又具备继续性视觉成果。

▼天井空间剖析图,天然置入,the yard analysis, inserting the nature

▼透风采光措施剖析图,缝隙置入,the natural ventilation and light analysis, inserting natural gaps

Two corner yards are brought back for light and air, open to the sky and neighbor’s tree canopy, as well as reintroducing traditional the courtyard context. Skylights peeling off from the roof or floor corners are another light strategy. Both corner yards and skylights are articulated with curve segments, indicating a continuous circulation. This is also a reflection of the experience when walking in the Baitasi hutong area. The visual of the pagoda is cut on and off by hutong scale and orientation. The curve fragments of form and light in this white interior bring the memory of pagoda into the dark grey cement block.

▼角落处的天井空间,采纳弧面设计,从新引入传统的天井,the corner yards with the curve segments, reintroducing the traditional courtyard context ©夏至

image.png

image.png

▼角落处的天井空间,弧形天窗将光线引入室内,the corner yards, curve skylights introduce the natural light ©夏至

image.png

▼从天井的弧形天窗向上看,修建与四周环境中的树木相联络,looking up through the curve skylight that is open to the sky and neighbor’s tree canopy ©夏至

image.png

 

空间散布 | Space Organization

正在南侧艺术家起居局部,以置入性能盒子的形式,构成一层的书房、餐厨沙龙空间以及二层的卧室,餍足寓居的需要。同时二层延长至北侧一间艺术家工作室。北侧其他局部,则是开放的公共展厅,楼板买通,空间高度升降,并衔接两个室外天井。室内次要墙体向上延长至屋顶,成为屋顶花圃的田埂。屋面鸿沟连系边角缝隙的次序,以通明玻璃的方式围合出整个屋顶公共区域。

▼莳植屋面与屋面眼帘剖析图,analysis of the roof garden and views

image.png

▼屋顶(云朵)棚架剖析图,用于修建降温与动物用水,analysis of the cloud-like pergola on the roof that is used for building cooling and plants irrigating

image.png

The rooftop is open up as a public platform with a plant pavilion configured from vertical voids. The articulation of the plant pavilion will add in another layer into hutong skyline of cables and tree canopies.

▼屋顶花圃,以通明玻璃的方式围合出整个屋顶公共区域,the rooftop garden that is open up as a public platform with a plant pavilion configured from vertical voids ©夏至

image.png

image.png

▼屋顶花圃,室内次要墙体向上延长至屋顶,成为屋顶花圃的田埂,the rooftop garden, the main interior walls extend to the roof to form the separation at the roof space ©夏至

image.png

image.png

 

修建表白 | Architectural Expression

白塔寺承载着深沉的汗青文明,名目中的弧形言语以及红色纹理,向胡同中延长了白塔的印象。屋顶花圃的动物棚架,则反映了胡同里的生存氛围。正在汗青文明以及环境近况的影响下,这里将成为一个胡同展场,完成片区的无机更新。白塔自身为这个地域的胡同四合院生存带来了活泼的吸引力,这同时也是咱们革新设计这座双层高水泥室第的首要理念。整个修建使汗青与将来要素的连系,给胡同社区生存带来了新的可能性。

The building is a connection of historical context with future programs and will provide new possibilities into the hutong co妹妹unity life.

▼美术馆夜景,the night view of the gallery ©夏至

image.png

▼一层立体图,1F plan

▼二层立体图,2F plan

▼屋顶立体图,roof plan

▼1-1剖面图,1-1 section

▼2-2剖面图,2-2 section

名目称号:白塔寺胡同美术馆

名目地址:北京市西城区阜成门内宫门口四条

名目性能:艺术家室第/艺术展览

业主:北京华融金盈投资倒退无限公司

设计单元:徐甜甜/DnA_ Design and Architecture

构造设计:中国修建迷信钻研院

照明设计:清华年夜学修建学院张昕工作室

绿化设计:北京中农嘉源生态工程技巧无限公司

北京中农金旺农业工程技巧无限公司

构造体系:夹杂构造

修建面积:236㎡(革新后),306㎡(革新前)

占高空积:158㎡

设计工夫:2015.11-2015.12

施工工夫:2016.3-2017.12

拍照师: 夏至